Što znači biti kršćanski poduzetnik?

Ako smo kršćani u poslovnom svijetu ili čak u svijetu davanja, važno je podsjetiti se da naš rad ne smije biti temelj našeg identiteta.

Naš se identitet mora nalaziti samo u tome tko smo u Isusu Kristu. Isto je i s našom velikodušnošću. Ona ne proizlazi iz bogatstva koje stvaramo, već od darežljiva Boga koji nam daje sve za uživanje i dijeljenje.

Dakle, dok danas idete na posao, ne zaboravite učiniti ovo: temeljite svoj identitet i svoju velikodušnost ne na svome poslu, već samo na Isusu Kristu. Kao što je Pavao podijelio u svom oproštaju s efeškim starješinama, naš će nas Gospodin zbog toga svojom milošću „izgraditi i dati nam baštinu među svima posvećenima”.

Evo borbe kako je objašnjava Henry Kaestner iz Suvereign’s Capitala and Faith Driven Entrepreneura u svome eseju, Što znači biti kršćanski poduzetnik:

Uspješni poduzetnici koji su slučajno kršćani (kršćani poduzetnici) često su hvaljeni, slavljeni i zamoljeni da služe u odborima ministarstava, bilo zbog njihove poslovne sposobnosti ili njihova dubokog džepa i sposobnosti davanja sredstava. Ti su ljudi traženi kao mentori za sljedeću generaciju. Nažalost, vrijednosti „poduzetnika kršćana” prenose se kroz genofond crkve.

Ono što je daleko bolje, naravno, jest pronaći sjajne kršćane koji su slučajno i poduzetnici – tada, i samo tada, možemo stvarno negdje stići. Vidim da se ovaj obrazac izjednačavanja poslovnog uspjeha s kršćanskim karakterom često odvija među ljudima koje poznajem iz Silicijske doline ili Silicijske uličice, Silicijske prerije ili Silicijske bilo što.

Zašto sam toliko zapaljen za ovu temu? U mojoj organizaciji susrećemo stotine kršćanskih poduzetnika koji se bore s tjeskobom. Zašto? Povezano je s identitetom. Oni sebe prvo smatraju poduzetnicima, a potom kršćanima. Oni to nikada ne bi priznali naglas, ali tako djeluju. Povjerovali su u priču svijeta, a evo kako ona ide: društvo im daje hvale što su sljedeća velika stvar koja svaki mjesec povećava tvrtku za 20 posto, ili su upravo osigurali ulaganje od 15 milijuna dolara ili potpisali ugovor s Googleom. Ovu poruku čuju od svojih prijatelja, roditelja, investitora. Vjeruju u to a da uopće ne znaju kad su prešli od kršćanina do poduzetnika. To postaje povratna petlja koja zasigurno ne dolazi iz njihova vremena provedena čitajući Sveto pismo, već iz društva u cjelini.

Oni su pogrešno locirali svoj identitet u svojoj ulozi poduzetnika, često uspješnih, a on postaje vidljiv tek kad se njihov rast uspori ili ne mogu pronaći sredstva. Tad se „protestantska radna etika” koju su slavili kao plemenitu vrlinu pojavljuje kao ružni idol kakav je cijelo vrijeme i bio. Ponašaju se kao da mogu zaslužiti svoje spasenje i izbavljenje. Kako ih okolnosti ne bi pretukle mnogim udarcima, udvostručuju svoje napore, samo da bi pronašli predvidljiv ishod sve veće tjeskobe i gotovo potpunog odsustva radosti.

Koje je rješenje? Priznajte problem kakav jest – kriza identiteta. Svaki poduzetnik ili djelatnik u poslu treba shvatiti da njegov identitet proizlazi iz toga što je ljubljeno dijete Božje s punim pravima nasljedstva Njegova kraljevstva. Moraju se držati za dar života sada i zauvijek. Trebaju razmisliti o tome, probavljati tu misao. Koliko dugo? Pa, onoliko koliko im je potrebno da im se um oduševi ovim nevjerojatnim i neopisivim darom. Nije dovoljno da se ovo shvati intelektualno. Mora prožimati svaki aspekt života. Ako je potrebno provoditi vrijeme za Svetim pismom da dođu do toga, onda im je potrebno to vrijeme. Kada to učine, shvaćaju da su dobili najveći i najznačajniji dar i stvarnost koju možete zamisliti. Djelo (s velikim početnim D) Krist je već obavio, pa je najlogičnije sve što jesmo i sve što imamo donijeti na oltar pred Boga, ne zato što je Njemu to potrebno, već zato što mi ne možemo ne biti obuzeti zahvalnošću. Ona nas preuzme.

Da izrazim to jasnije, sve ostalo sjeda na svoje mjesto kad je naš identitet usredotočen na to tko smo kao posvećeni ili odvojeni za Isusa Krista. Neka vaš identitet u Kristu prožme i vaše davanje, tako da budete radosni darivatelj za Boga, kanal Njegove bogate velikodušnosti.

 

Preuzeto sa stranice: ncfgiving.com

Preveo: K.P.

Foto: Unsplash