Sveti Feliks (Felix) de Valois rodio se 16. travnja 1127. u pokrajini Valois, sjeveroistočno od Pariza. Već se u mladosti odrekao svih posjeda i provodio samotnički pustinjački život u gustoj šumi, na mjestu zvanom Cerfroid (biskupija Meaux), gdje je kasnije osnovao istoimeni samostan. Takvim životom želio je postići evanđeosko savršenstvo i u njemu je ustrajao nekoliko desetljeća. S vremenom se oko njega okupila skupina učenika kojima je bio duhovni vođa i učitelj.

Godine 1194. u Cerfroid je došao budući svetac, Ivan (Jean) de Matha, koji je nekoliko mjeseci ranije zaređen za svećenika. Bavio se mišlju o osnivanju reda Presvetog Trojstva za otkup kršćanskih robova. Feliks de Valois i trojica njegovih prijatelja oduševili su se za tu zamisao i posvetili se njezinom ostvarenju. Postao je najbližim suradnikom svetog Ivana de Mathe, a njegov život otada je vezan uz postanak i razvoj novoga reda koji je spasio mnoge žrtve tadašnjeg gusarskog terorizma. Red je 1198. odobrio papa Inocent III., a za 40 godina brojio je oko 600 samostana diljem Europe. Feliks je preminuo 4. studenoga 1212. u samostanu Cerfroid (Pikardija).

Svetim ga je proglasio 1262. papa Urban IV. Umjetnici ga obično prikazuju odjevenog u bijeli škapular i plašt s crveno-plavim križem kakav nose redovnici trinitarci ili s bijelim jelenom koji među rogovljem ima križ ili kako mu Presveto Trojstvo pruža škapular s crveno-plavim križem ili s raskidanim okovima u ruci.

Sretan imendan želimo našim Srećkima!

 

Litanije poniznosti

Gospodine, smiluj se meni!
Isuse, blaga i ponizna srca, čuj me!
Isuse, blaga i ponizna srca, usliši me!
Od želje da budem cijenjen, oslobodi me, o, Isuse!
Od želje da budem bogat, oslobodi me, o, Isuse!
Od želje da budem ugledan, …
Od želje da budem hvaljen,
Od želje da budem čašćen,
Od želje da budem pitan za savjet,
Od želje da budem priznat,
Od želje da budem pošteđen,
Od straha da budem ponižen,
Od straha da budem oklevetan,
Od straha da budem izrugan,
Od straha da postanem siromašan,
O, Marijo, ti Majko svih poniznih srdaca, moli za mene!
Sveti Josipe, zaštitniče poniznih duša,
Sveti arkanđele Mihovile, koji si prvi pobijedio oholost,
Svi sveti, primjeri poniznosti, molite za mene!