Tri jednostavne molitve za tvoj dan

Kako pronaći vremena za molitvu usred dana natrpanog obvezama? Nudimo tri jednostavne molitve koje možeš moliti svakog dana kako bi lakše pronašao Boga u svakodnevici.

 1. Započni dan jutarnjim razmatranjem…

Jutarnje razmatranje (ili dnevno razmatranje) je kratka molitva koja stavlja nas i dan koji je pred nama u Srce Isusovo i u njegovu službu kao dar Bogu. Obično se moli na početku dana. Možeš odabrati ‘tradicionalno’ jutarnje razmatranje ili jednostavno možeš staviti sebe i dan koji je pred tobom u Božje ruke, možda tako da doneseš pred njega ono što ti je posebno na umu tog dana.

Ljubljeni Bože, evo me. Znam da si uvijek sa mnom. Stavljam svoje srce u Srce tvog sina Isusa koji nam se daje svakog dana u Euharistiji. Neka me tvoj Sveti Duh ojača da živim Evanđelje u svemu što radim i govorim. Prinosim ti ovaj dan – sve moje molitve, sav moj posao, sve moje radosti i trpljenja – sve što jesam i što posjedujem. Zajedno s Marijom, majkom Crkve, molim za poslanje Crkve, za sve molitvene zajednice i za papine nakane za ovaj mjesec. Amen.

 1. Smjesti se u Božju prisutnost u prikladnom trenutku sredinom dana, na primjer tijekom pauze za kavu ili, ako studiraš ili radiš, tijekom pauze za ručak.

Kratka molitva sredinom dana pomaže nam da postanemo svjesni Božje prisutnosti tijekom dana.

U svojoj imaginaciji, postavi se u Božju prisutnost i uvidi koliko si mu bitan upravo u ovom trenutku. Možda ćeš zamisliti lice Gospodinovo kako gleda dolje prema tebi i smiješi se; ili ćeš možda osjetiti Božji dah na svojoj koži; ili ćeš možda postati svjestan Božjeg dodira; ili ćeš jednostavno osjećati Božju prisutnost.

Izaberi ono što ti najviše odgovara, ono što ti bolje pomaže prepoznati Stvoritelja prisutnog sada i tu s tobom, u ljubavi. Sljedeći koraci ti mogu pomoći pri postavljanju u Božju prisutnost:

 • Uzmi si trenutak kako bi osjetio Božju osobnu ljubav prema sebi ovdje i sada.
 • Osjeti toplinu Božje ljubavi dok te Bog gleda kao svoje svrhovito stvorenje.
 • Bog te volio toliko da te stvorio i nastavlja ti davati život u svakom trenu, tako i sada te želi da živiš. U ovom trenutku, poziva te na još dublji odnos s njime, odnos ispunjen ljubavlju.
 • Dopusti si proživjeti to iskustvo Ljubavi nekoliko minuta – onako kako se kupaš u nježnoj toplini sunca tijekom toplog ljetnog dana, sada se okupaj u Božjoj ljubavi za tebe.
 • Dok uživaš u toplini Božje ljubavi za tebe, osluškuj što ti Bog želi reći.
 • Dok slušaš, možda osjetiš poticaj da mu odgovoriš, da mu kažeš nekoliko riječi u tišini svog srca.
 • Dok mu govoriš, možda ga želiš nešto upitati ili moliti za nekoga.
 • Možda mu želiš zahvaliti za ovo jedinstveno iskustvo Božje ljubavi prema tebi, kao u sljedećem primjeru:

“Dragi Bože, svjestan sam da me gledaš s ljubavlju i pažnjom uvijek, a posebno ovog trenutka. Hvala ti za ovo zajedničko vrijeme. Molim te za milost pouzdanja u tebe tijekom ovog dana. Molim te i za milost da vidim sebe onako kako me ti vidiš i za milost da vidim druge onako kako ih ti vidiš. “

Ovu molitvu možeš moliti i za vrijeme dužih razdoblja molitve.

 1. Na kraju dana, prođi kroz svoj dan s Bogom

Navečer ili prije spavanja provedi nekoliko minuta kako bi prošao/la kroz svoj protekli dan s Bogom. Na koje trenutke u danu te Bog posebno poziva da obratiš pažnju?

Hvala ti za sve proživljeno u ovom danu i za sve Božje darove.

Oprosti mi za trenutke sebičnosti i trenutke u kojima sam uskratio/la ljubav drugima.

Molim te za ljude i događaje koji su mi posebno na srcu i za koje želim moliti. Dok promišljam o sutrašnjem danu, molim te za…

Ako nemaš vremena za sve ove molitve svakog dana, predlažemo da se posvetiš trećoj molitvi koja je najvažnija. Sveti Ignacije je ovu molitvu nazvao egzamen.

 

Izvor: ignacije.hr

Foto: Unsplash