VRIJEME MILOSTI Korizma ili kako se kvalitetno pripremiti za Uskrs

Korizma je vrijeme milosti. Radost Uskrslog Gospodina za Uskrs ovisit će o tome kako ćemo proživjeti ovo sveto vrijeme korizme. Božja velikodušnost nema granica, ali često ne uspijevamo dati Bogu čitavo svoje srce kako bi ga On mogao ispuniti svojom ljubavlju.

Slijedi pet kratkih prijedloga kako intenzivno proživjeti korizmu kako bismo se ove godine mogli radovati Uskrslom Gospodinu. Zašto ne bismo nastojali živjeti ovu korizmu kao da će to biti posljednja korizma u našem životu.

1. Molitva

Uđite duboko u molitvu ove korizme; pronađite više vremena za molitvu, mirno mjesto i srce koje je dobro raspoloženo za komunikaciju s vašim Gospodinom, Bogom i Spasiteljem.

Jedna od stvari na koju nas Crkva neprestano potiče jest meditacija Riječi Božje. Uzmite dnevna čitanja i kopajte duboko. Molite Gospu koja je u svome srcu razmišljala o Božjoj Riječi da vam pomogne u ovoj najplemenitijoj potrazi. Molite također da Riječ Božja posluži preobrazbi vašeg srca i vašeg života.

Prve korizmene nedjelje đavao kuša Isusa da pretvori kamenje u kruh, a Isus mu odgovara: „Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta.” Isus ovdje izražava prioritete: prvo Riječ Božja, a zatim hrana za želudac!

2. Ispovijed

Korizma je vrijeme obraćenja. Riječ na grčkom je metanoia – što znači promjena srca. Kao katolici-kršćani, najučinkovitije sredstvo za postizanje istinskog obraćenja srca je izravan susret s Isusom Iscjeliteljem. Isus nas na poseban način dotiče i ozdravlja u sakramentima, a ponajviše u sakramentu pomirenja. Prije odlaska na ispovijed, zašto ne pročitati Luku 15, Prispodobu o Božjem milosrđu. Jedan je moj prijatelj ovo jednom nazvao “Izgubljeno i pronađeno poglavlje”.

U ovom remek-djelu sv. Luke (15. poglavlje) susrećemo se s prispodobom o izgubljenoj i nađenoj ovci, izgubljenom i pronađenom novčiću i na kraju izgubljenom i pronađenom sinu, najčešće poznatom kao Prispodoba o izgubljenom sinu. Također bi se mogla nazvati Prispodoba o milosrdnom Ocu. Dobro se ispovjedite u korizmi i zamolite Gospodina Isusa za novo i čisto srce!

3. Svakodnevna misa

U Očenašu jedna od molbi je „Kruh naš svagdanji daj nam danas”. To bi moglo značiti tri stvari:

1) fizički kruh i materijalna dovoljnost,

2) kruh Riječi Božje, i konačno,

3) Kruh života koji je presveta euharistija.

Zašto ne prisustvovati svakodnevnoj svetoj misi sve moguće dane u svetoj korizmi i primiti Isusa, Kruha života. Još bolje, dovedite svoju obitelj ili čak neke prijatelje za Stol Gospodnji da blaguju hranu za svoje besmrtne duše. Najveća gesta koju možemo učiniti na ovome svijetu jest primiti Isusa u svoja srca u svetoj pričesti. „Kao što košuta čezne za izvor-vodom, tako čezne duša moja za tobom, Gospodine, Bože moj.” Žudimo, gladujmo i žeđajmo za Isusom, Kruhom života!

4. Dobročinstva: djela ljubavi i služenja

Korizmu mora karakterizirati stav koji se pretvara u djelovanje kroz konkretne geste služenja drugima. Doista, ako primim Isusa u svoje srce u svetoj pričesti, trebao bih imati žarku želju donijeti Isusa drugima, posebno onima koji najviše pate – usamljenima, siromašnima, starijima, napuštenima, siromašnima, depresivnima i bezvoljnima. Zapamtite da su to Isusovi miljenici!

Nepotrebno je reći da bi naša ljubav u služenju trebala početi u našemu vlastitom domu, usred i među članovima naše obitelji. Ne želimo upasti u krivi kompleks, u kojem smo najljubazniji i najsrdačniji prema onima izvan kuće, a vragovi prema onima koji zapravo žive s nama. Sjetite se izreke: „Milosrđe počinje kod kuće”

5. Gospa i korizma

U razdoblju korizme u kojem pripremamo svoja srca i um za meditaciju i primanje Isusa koji je trpio, umro i uskrsnuo od mrtvih za naše spasenje, trebali bismo pozvati Gospu da u tome preuzme aktivnu ulogu. Mariju je Bog izabrao da igra ključnu ulogu u ekonomiji spasenja. Gospa ima mnogo lijepih naslova: Gospa od Milosrđa, Gospa od Suosjećanja, Žalosna Majka (Stabat Mater), a Crkva ju je također proglasila u službenim učenjima (Lumen Gentium, 8. poglavlje) Suotkupiteljicom.

Pod naslovom „Suotkupiteljica” Crkva potvrđuje da postoji samo jedan Otkupitelj. Međutim, u naumu i ekonomiji spasenja Bog je izabrao Gospu da blisko surađuje u djelu našega otkupljenja i spasenja. Dok je Isus visio na križu, Gospa je čvrsto stajala u podnožju križa prinoseći Isusa Ocu kao besprijekornu žrtvu za spas cijeloga čovječanstva. Kao što smo gledali u filmu Mela Gibsona, „Pasiji”, Gospa je slijedila Isusa, korak po korak dok se uspinjao na Kalvariju; bila je tamo kad je bio razapet; konačno, bila je tu kad je izdahnuo svoj duh u ruke vječnog Oca. Neka Gospa hoda s nama i prati nas cijelo ovo korizmeno vrijeme, sve do proslave Velikog tjedna koji kulminira slavnim uskrsnućem našega Gospodina i Spasitelja, Isusa Krista.

Zaključno, radujmo se uvijek korizmenom vremenu koje nam je dar i blagoslov svake crkvene godine. Međutim, uđimo u ovu godinu istinski velikodušnog srca. Umrimo grijehu i uskrsnimo u novi život!

O. Ed Broom, OMV

 

Izvor: catholicexchange.com

Preveo: K.P.

Foto: Unsplash