Nemojte donositi novogodišnje odluke

Ima nešto u novoj godini što se psihološki osjeća kao novi početak. Naravno, ništa se zapravo nije promijenilo osim brojeva na kalendaru. No svejedno se čini kao novi početak, a kao rezultat toga, odluke su u modi u ovo doba godine.

Voditelji su trgovina toga itekako svjesni, a sheme za brzo bogaćenje, knjige o dijeti, programi za promjenu navika i oprema za tjelovježbu na prodaji su po zapanjujuće velikim popustima. Uostalom, ima li boljeg načina da započnete novu godinu nego da postanete magnet za novac, istopite te blagdanske kile i dovučete kući novi televizor visoke razlučivosti velik gotovo kao zid vaše dnevne sobe?

Pa ipak, iako zasigurno nema ništa loše u želji da prepravite svoj život, tvrdio bih da su novogodišnje odluke pogrešne i po prirodi vode k neuspjehu te ne preporučujem da ih donosite.

Zašto? Jer godina je dosta dugo. Dok konceptualno možemo dokučiti dvanaest mjeseci, u stvarnosti je poprilično teško držati se odluke za jedan dan, a još manje za njih 365. Umjesto da mjerimo svoj uspjeh dan po dan, vrijednost naše odluke uvjetujemo njezinim održavanjem tijekom cijele godine.

Jedan značajan propust, jedan neuspjeh, čak i nakon nekoliko mjeseci, i cijela se godina čini kao neuspjeh. Štoviše, uobičajeno je da se više odluka donosi odjednom, što povećava psihološki teret, kao i naše šanse za neuspjeh, a time i potpuni gubitak motivacije. Nije ni čudo da samo oko 8 % ljudi zaista izvrši svoje odluke.

Međutim, važno je reći da je promjena moguća (iako mislim da novogodišnje odluke nisu način da se to postigne), i mogao bih krenuti u prošireni pregled najboljeg načina za uspješnu izgradnju novih navika. No neću to učiniti jer je to učinjeno već mnogo puta. Kako onda trebamo pristupiti novoj godini?

Uvjeren sam da je najbolji način za rast spustiti osjećaj svježine i novosti u novoj godini na određenu razinu svakog dana. Jer svaki je dan uistinu novi početak. Svaki je dan potpuno novi početak – mnogo više od kalendarske godine. Buđenje kako bi se pozdravilo novo jutro je, na neki način, uskrsnuće. Ustajemo iz groba sna u novi život. Jučerašnji neuspjesi ne znače ništa. Važan je ovaj dan, čak i ovaj trenutak, i što ćemo s njime učiniti.

Odlučimo onda doista imati svetu i zdravu novu godinu. No, puno više, odlučimo iskoristiti svaki dan na najbolji način. Prve trenutke našeg jutra dajmo Bogu, odlučujući služiti Mu svakog trenutka. Odlučimo iskoristiti vrijeme koje tako brzo bježi i, zaboravljajući, poput sv. Pavla, na ono što je iza nas, borimo se muški za svoj visoki poziv u Isusu Kristu.

Sam Guzman

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice catholicgentleman.com.

Preveo: K.P.

Foto: Unsplash