Sveti Valentin bio je biskup grada Ternija iz 3. stoljeća. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom te je zato bio vrlo cijenjen i kod pogana i kod kršćana. Jednom ga je prilikom car Klaudije II. pozvao k sebi i priupitao ga kako to da ga on ne može ubrojiti među svoje prijatelje i zašto ne živi po zakonima Rimskog Carstva. Valentin je na to caru ovako odgovorio: „Kad bi ti, care, znao kakav je Božji dar kršćanska vjera, odbacio bi bogove napravljene rukom i priznao jednoga Boga i Sina Njegova, Isusa Krista.‟

To je cara duboko potreslo, a nazočni ga je gradski prefekt Valentina nazvao čarobnjakom. Budući da se car bojao bune u narodu, predao je Valentina prefektu, a ovaj ga je predao sucu Asteriju. Valentin je čudesno ozdravio sučevu slijepu pokćerku, nakon čega se na kršćansku vjeru obratio Asterija i čitav njegov dom. Krstilo se preko 40 njegovih ukućana, uključivši njegovu obitelj i sluge. Kada je to gradski prefekt saznao, dao je Valentina istući i odrubiti mu glavu, a zajedno s njim pogubiti i Asterija i njegovu obitelj. To se dogodilo oko 269. godine.

Papa Julije I. dao je u 4. stoljeću na grobu mučenika Valentina sagraditi crkvu, na kojoj je početkom 17. stoljeća sazidana katedrala. Tamo se i danas čuva svečevo tijelo.

Više o samome Valentinu nije poznato, što zbog šturih podataka, što zbog manjka izvora, pa se mnogo toga o njemu zna samo na temelju narodne predaje. Neki smatraju da se radi o više Valentina, od kojih je jedan bio rimski svećenik. Godine 1969. njegov je spomendan izbrisan iz katoličkog kalendara zbog želje da se smanji broj svetaca o kojima ne postoji dovoljno podataka. Otada je njegov spomendan postao neobvezan katolički blagdan.

Otprilike od 15. stoljeća nadalje sveti je Valentin postao poznat kao svetac zaštitnik zaljubljenih. Tome je sigurno doprinijela legenda kako je u vrijeme progona kršćana uhvaćen kako potajice vjenčava zaljubljene kršćane.

Bez obzira na stvarne ili nestvarne činjenice o svetom Valentinu, na njegov spomendan sjetite se osobe koja vam je osobito draga i po njegovu zagovoru pomolite se Bogu da je blagoslovi.

Molitva za zaljubljene

Gospodine, hvala Ti za osobu u koju sam se zagledao/la. Hvala što si je stavio na moj put. Ti poznaješ moje čežnje i želje i hvala Ti za ljubav koju osjećam. Molim Tvoju pomoć za nas. Daj razboritosti da se dobro upoznamo i odlučimo što je dobro za nas. Gospodine, predajem sve u Tvoje ruke. Vodi nas, blagoslovi nas. Amen. Oče naš…