Veseljko Kralj angažirani je katolički laik, suprug žene Kristine s kojom ima sedmero djece i voditelj bratstva „Muževi katolici‟. Kao i kod većine obraćenika, i njegov bi se život mogao podijeliti na dva razdoblja, „bez Krista‟ i „s Kristom‟, kojeg je počeo upoznavati tek nakon jedne prometne nesreće koja ga je usmjerila u jednom sasvim novom i neočekivanom smjeru, ali smjeru prepunom milosti i blagoslova.

Iz zahvalnosti prema Bogu napisao je sada, kao novo stvorenje, svoje životno svjedočanstvo, potpuno ogolivši svoj život, u želji da svima prikaže kako On uistinu sve okreće na dobro onima koji Ga ljube i koliko je On uvijek blizu svakome, čak i jednom jadnom, bijednom grješniku.

„Ja sam imao jednu veliku nesreću, prometnu nesreću. Sudar koji sam ja prouzročio, svojom krivnjom. Tu se dogodio jedan prijelomni trenutak u mome životu i ja sam na sudu odlučio reći istinu. Naravno, završio sam u zatvoru‟, naveo je Veseljko, prisjećajući se tragičnih trenutaka u svome životu koji su uslijedili nakon što je, prouzročivši prometnu nesreću, skrivio smrt dvoje ljudi.

„Istina će vas osloboditi‟

Nakon toga kobnog 7. prosinca 1998. godine, mjesecima je ustrajao u laži govoreći kako on nije kriv za tu nesreću, no savjest mu nije dala mira. Čak bi i sanjao nesreću. Uzimao je tablete za spavanje, ali ništa nije pomagalo, a njegov su brak i obitelj patili. Na zadnjem ročištu odlučio je priznati istinu, svjestan činjenice da će morati ostaviti svoju obitelj – ženu i četvero djece – same. Trenutak nepažnje promijenio je tako njegov život iz temelja.

Međutim, njegova životna kalvarija nije bila uzalud. Približila ga je Bogu kojeg je počeo sve više upoznavati, čak i u zatvoru, a njegovo iskustvo kao da je potvrđivalo one Isusove riječi: „Istina će vas osloboditi.‟

Njegova je priča u potpunosti filmska, no on nikad nije razmišljao o filmu, a kamoli o knjizi. No izašavši iz zatvora, HRT-ova filmska ekipa odlučila je snimiti dokumentarni film o njegovu iskustvu. „Nakon odgledanog filma na HRT-u, predložio je jedan moj prijatelj, jedan brat u Kristu, da napišem knjigu, no ja sam to smetnuo s uma, zaboravio, i tako je prošlo dvije-tri godine sve dok mi jedan drugi prijatelj nije to isto predložio, pa treći. Tada je to već postalo zanimljivo.‟

Napisao je knjigu u svega nekoliko mjeseci

Prihvativši izazov i poticaj svojih prijatelja, knjigu od nekoliko stotina stranica napisao je u svega nekoliko mjeseci. „Nisam krenuo pisati od svojih početaka, nego od života svoga djeda, jer je dosta stvari u obiteljskom životu povezano, kao i u životu svakog čovjeka. Naš život je povezan s našim predcima i potomcima. Kako se pisanje knjige primicalo kraju, uvidio sam da je nakana pisanja knjige nešto sasvim drugo: pokazati i dokazati ljudima da je Bog veći od svega. Svih nesreća, svih zala koja se događaju.‟

Knjiga je tako bila započeta s jednom nakanom, a dovršena je s jednom sasvim drugom nakanom. „Radi se o knjizi koja želi ustvari predstaviti život svakog čovjeka. Dakle, to je moja autobiografija, no svaki se čovjek može u njoj pronaći.‟

„Pitanje je kada čovjek odluči Bogu dati svoj život i kada zaista odluči Boga primiti u svoj život i reći: Bože, tu sam. Želim Ti se vratiti. Pomozi.‟ To je otprilike bio njegov vapaj mjesecima nakon što je skrivio nesreću.

„Bez Boga ne mogu učiniti ništa‟

„Ja sam sâm Bogu rekao ne i da Ga ne trebam činom, djelima, kad sam glupo napustio crkvu nakon sakramenta sv. potvrde i živio svoj život. S godinama sam došao do dna. Nesreća koja mi se nakon toga dogodila pokazala mi je da bez Boga ne mogu učiniti ništa. Ne mogu imati mir u svojoj duši, obitelji, a kamoli među prijateljima‟, naglasio je Veseljko.

Upitan je li bilo teško u potpunosti ogoliti svoj život i na svjetlo dana iznijeti sve svoje grijehe i pogreške, Veseljko je odgovorio sljedeće: „Meni nije problem pisati o lošim stvarima iz moga života, jer imam osjećaj kao da pišem o nekome drugom. Taj čovjek o kojem pišem – naravno, to sam ja – no kao da to nisam ja. Ako je tko u Kristu, novi je stvor, rekao je sv. Pavao. Meni stoga više nije problem iznijeti sve te gluposti koje sam ja napravio, jer to sam ja, a Bog mi je oprostio. On je sve moje pogreške očistio i oprostio u Kristovoj Krvi. Učinio me novim čovjekom i ja danas samo mogu reći Bogu hvala i slava!‟

„Svaki je svetac jednom bio grješnik, a svaki grješnik može biti svetac‟

Njegov autorski prvijenac, koji je ujedno i njegovo potresno životno svjedočanstvo, izaći će krajem mjeseca siječnja u izdanju Naklade „Crisinus‟, a do 31. siječnja može se naći po promotivnoj cijeni javljanjem na sljedeći mail: crisinus@gmail.com.

„Mislim da će ova knjiga biti velik poticaj ljudima da dobro razmisle žele li biti s Bogom koji je Bog nade. To je cilj moje knjige. Da svaki čitatelj osjeti Boga koji je Bog milosrđa i koji prašta, koji me neizmjerno grli i ljubi. Svaki je svetac jednom bio grješnik, a svaki grješnik može biti svetac. Bog nam to nudi, a pitanje je želimo li mi to prihvatiti‟, zaključio je autor knjige.