O osobi koja nam puno znači, u koju imamo veliko povjerenje, koju jako volimo i čijim smo životnim primjerom očarani teško je pisati ili reći a da kažemo sve što nam leži na srcu.

Moj sveti imenjak ima posebno mjesto kako u mom, tako i u mnogim kršćanskim životima. Riječ ‘’Josip’’ hebrejskog je podrijetla i znači ‘Neka Bog pridoda’. A njemu je baš pridodao!

Sveti Josip, Božji odabranik kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji, bio je oličenje muškarca, primjer pravog supruga, oca i radnika, uzor svakom kršćanskom dječaku, momku, mužu i Bogu posvećenom muškarcu. Primio je Mariju i Isusa pod svoj krov, pratio ih kroz život i branio, prehranjivao ih je radom svojih ruku.

Po duši je bio pravednik, po dostojanstvu Marijin suprug, muž nebeske kraljice, a po zanimanju hranitelj Isusa, Sina Božjega. Bio je ponizan, skroman i šutljiv. Nikada se nije uzdizao ili hvalisao pred ljudima. U Bibliji ne nalazimo riječi koje je izgovarao, a opet je svojom šutnjom i životnim primjerom toliko toga rekao zaduživši cijelo čovječanstvo.

Josip je bio potomak Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Siromašni tesar koji je svoj život posvetio braneći Sina Božjega i najčišće ljubeći Njegovu majku Mariju, svoju djevičansku zaručnicu, ,,zaboravio’’ je na sebe kako bi se Bog u svom naumu spasenja čovjeka po njemu proslavio.

Od svih ljudi na svijetu, samo je on imao čast biti u istoj obitelji s Majkom Božjom i Sinom Božjim, trideset godina skrbeći se za njihove životne potrebe u siromaštvu, ljubavi i poslušnosti Ocu. Imao je priliku odgajati i promatrati Spasitelja svega svijeta u njegovu rastu u vjeri i mudrosti i učeći ga poslu koji je s ljubavlju radio.

Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran.

Možemo samo zamisliti kroz koje je životne poteškoće prolazio, koji je šok proživio saznavši da je njegova voljena zaručnica trudna a da on nije otac djeteta sve dok mu se anđeo nije objavio. Zatim kad nije mogao omogućiti porod dostojan Majke Božje i živog Boga smjestivši ih u prljavu i hladnu štalu te kasnije dok je sa svojom svetom obitelji bio prognan u Egipat.

O njegovu moćnom zagovoru imamo toliko svjedočanstava. Velika sveta Tereza Avilska u svojim je rukopisima napisala: ”Svaka milost koja se moli od svetog Josipa bit će sigurno dobivena. Čini mi se da je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u jednoj nevolji, a ovome svecu (imam iskustva) da pritekne u svima. Gospodin nam hoće pokazati sljedeće: Kako je sv. Josipu bio podložan na zemlji – budući da ga je zvao ocem, a bio mu je hranitelj – mogao mu je zapovijedati i na nebu, te on čini što god od njega traži. To su doživjele, također iz iskustva, još neke druge osobe kojima sam govorila da se preporuče njemu, a puno je i onih koje doživljavaju ovu istinu iznova gajeći pobožnost prema njemu.”

Mnogi momci i djevojke usrdno se mole svetom Josipu za pronalazak svog životnog suputnika. Zagovornik je bolesnih, bijednih, umirućih, zaštitnik očeva i kršćanskih obitelji. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Odlukom Pape Pia IX., 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve.

Neka nam njegov savjet i njegov životni primjer budu nit vodilja i na našem putu te da ga jednom sretnemo u nebeskoj slavi i zahvalimo mu za dobročinstva u našem ovozemaljskom životu.

 

Molitva svetom Josipu

O, sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u Tebe svoje potrebe i želje.

O, sveti Josipe, pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, našega Gospodina,
tako da, jer sam vezan/a Tvojoj
nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
i poštovanje najljubljenijem Ocu.

O, sveti Josipe, nikad se neću moći umoriti
promatrajući Isusa kako spava u Tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se On odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu glavu za mene,
i zamoli Ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
Amen.