O osobi koja nam puno znači, u koju imamo veliko povjerenje, koju jako volimo i čijim smo životnim primjerom očarani teško je pisati ili reći a da kažemo sve što nam leži na srcu.

Moj sveti imenjak ima posebno mjesto kako u mom, tako i u mnogim kršćanskim životima. Riječ ‘’Josip’’ hebrejskog je podrijetla i znači ‘Neka Bog pridoda’. A njemu je baš pridodao!

Sveti Josip, Božji odabranik kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji, bio je oličenje muškarca, primjer pravog supruga, oca i radnika, uzor svakom kršćanskom dječaku, momku, mužu i Bogu posvećenom muškarcu. Primio je Mariju i Isusa pod svoj krov, pratio ih kroz život i branio, prehranjivao ih je radom svojih ruku.

Po duši je bio pravednik, po dostojanstvu Marijin suprug, muž nebeske kraljice, a po zanimanju hranitelj Isusa, Sina Božjega. Bio je ponizan, skroman i šutljiv. Nikada se nije uzdizao ili hvalisao pred ljudima. U Bibliji ne nalazimo riječi koje je izgovarao, a opet je svojom šutnjom i životnim primjerom toliko toga rekao zaduživši cijelo čovječanstvo.

Josip je bio potomak Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Siromašni tesar koji je svoj život posvetio braneći Sina Božjega i najčišće ljubeći Njegovu majku Mariju, svoju djevičansku zaručnicu, ,,zaboravio’’ je na sebe kako bi se Bog u svom naumu spasenja čovjeka po njemu proslavio.

Od svih ljudi na svijetu, samo je on imao čast biti u istoj obitelji s Majkom Božjom i Sinom Božjim, trideset godina skrbeći se za njihove životne potrebe u siromaštvu, ljubavi i poslušnosti Ocu. Imao je priliku odgajati i promatrati Spasitelja svega svijeta u njegovu rastu u vjeri i mudrosti i učeći ga poslu koji je s ljubavlju radio.

Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran.

Možemo samo zamisliti kroz koje je životne poteškoće prolazio, koji je šok proživio saznavši da je njegova voljena zaručnica trudna a da on nije otac djeteta sve dok mu se anđeo nije objavio. Zatim kad nije mogao omogućiti porod dostojan Majke Božje i živog Boga smjestivši ih u prljavu i hladnu štalu te kasnije dok je sa svojom svetom obitelji bio prognan u Egipat.

O njegovu moćnom zagovoru imamo toliko svjedočanstava. Velika sveta Tereza Avilska u svojim je rukopisima napisala: ”Svaka milost koja se moli od svetog Josipa bit će sigurno dobivena. Čini mi se da je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u jednoj nevolji, a ovome svecu (imam iskustva) da pritekne u svima. Gospodin nam hoće pokazati sljedeće: Kako je sv. Josipu bio podložan na zemlji – budući da ga je zvao ocem, a bio mu je hranitelj – mogao mu je zapovijedati i na nebu, te on čini što god od njega traži. To su doživjele, također iz iskustva, još neke druge osobe kojima sam govorila da se preporuče njemu, a puno je i onih koje doživljavaju ovu istinu iznova gajeći pobožnost prema njemu.”

Mnogi momci i djevojke usrdno se mole svetom Josipu za pronalazak svog životnog suputnika. Zagovornik je bolesnih, bijednih, umirućih, zaštitnik očeva i kršćanskih obitelji. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Odlukom Pape Pia IX., 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve.

Neka nam njegov savjet i njegov životni primjer budu nit vodilja i na našem putu te da ga jednom sretnemo u nebeskoj slavi i zahvalimo mu za dobročinstva u našem ovozemaljskom životu.

 

Molitva svetom Josipu

O, sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u Tebe svoje potrebe i želje.

O, sveti Josipe, pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, našega Gospodina,
tako da, jer sam vezan/a Tvojoj
nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
i poštovanje najljubljenijem Ocu.

O, sveti Josipe, nikad se neću moći umoriti
promatrajući Isusa kako spava u Tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se On odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu glavu za mene,
i zamoli Ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
Amen.

Josip je mladi Hercegovac, rođen 19. travnja 1995. godine. Dijete je kamena, krša i loze. Diplomirani je agronom i svoju ljubav prema struci najviše pokazuje kroz njegu vrta i vinograda. No najviše je opijen vinom Božje milosti pa stoga voli raspravljati o duhovnim temama, a posebno uživa u sviranju duhovne glazbe, animiranju klanjanja i zabavljanju društva. Pored toga što honorarno svira gitaru i voli igrati nogomet, aktivni je folkloraš u KUD-u ''Sv. Ante'' na Humcu i član zbora Sv. Kate u Ljubuškom. Vino kojim je opijen ne želi zadržati za sebe, nego ga rado dijeli s drugima i dopušta Bogu da ga upotrijebi tamo gdje treba.