Josip Herceg: Ivan Bosco – ,,Moj je život biti s vama, mladi!’’

Kad bismo uradili anketu i formirali ljestvicu omiljenih svetaca mladih, u top 3 zasigurno bi svoje mjesto osigurao i don Bosco.

Ivan Bosco ili poznatiji kao don Bosco rodio se u Italiji 16. kolovoza 1815. godine, u mjestu Becchi nedaleko od Torina. Ivan je vrlo rano ostao bez oca. Nakon očeve smrti, majka Margarita preuzima brigu za obitelj žrtvujući se predanim radom kako bi djecu, Josipa, Antuna i Ivana, odgojila u vjeri i ljubavi. Maleni se Ivan već u devetoj godini odlučuje za odlazak od kuće kako bi radio i školovao se.

Godine 1835. oblači kleričko odijelo, a šest godina poslije zaređen je za đakona, a zatim za svećenika. Iako je pomagao svima koji su bili potrebni njegove pomoći, don Bosco je posebnu ljubav i pažnju posvećivao radu s mladima. Posebno se to odnosilo na siromašne mladiće koje je, kao ptiće, pripremao za let u život.

Započinje gradnju školskih prostora za svoje siromašne dječake, trpi napade pa čak atentate (1848. i 1852. godine), a njegov je utjecaj sve veći. Don Bosco 1854. godine predlaže četvorici mladića (Rui, Caglieru, Rochettiju i Artigli) da osnuju Salezijansku družbu koja će „živjeti djelatnu ljubav prema bližnjemu”. Mihovil Rua polaže redovničke zavjete i postaje prvi salezijanac 1855. godine, a 1875. započinju prva salezijanska misijska putovanja kada deset salezijanskih svećenika s don Caglierom putuju u Argentinu.

U međuvremenu Ivan nastavlja izdavati knjige i časopise te organizira učenje zanata za svoje štićenike. Don Bosco sa svojim suradnicima pokreće pisanje „Salezijanskog vjesnika”, a 1883. po zamolbi pape Lava XIII. započinje gradnju bazilike Srca Isusova u Rimu. Svim se naporima don Bosco trudio naći sredstva za izgradnju. Putujući u Francusku i i Španjolsku te uz pomoć ljudsku i Providnost Božju, izgradnju svetišta uspijeva završiti 1887. Sudjelovao je na posveti svetišta, iako mu je zdravlje bilo veoma narušeno.

Sveti don Bosco je u 73 godine života i 47 godina svećenstva osnovao apostolsku obitelj s četiri ogranka: salezijance, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike i udruženje štovatelja Marije Pomoćnice, sagradio je četiri crkve, utemeljio „Salezijanski vjesnik”, napisao stotinjak knjiga i knjižica, osnovao sedamdeset i dvije salezijanske kuće, organizirao osam misijskih putovanja. Uz sve navedeno, propovijedao je, ispovijedao i sve to u zanosnom optimizmu i radosti.

Posljednje riječi svetog Ivana Bosca bile su upućene salezijancima: ,,Volite se kao braća. Činite dobro svima, nikome zlo. Recite mojim dečkima da ih sve čekam u raju.’’

Tijelo neumornoga radnika, darovano drugima, do kraja poklonjeno i umorno, duh napušta 31. siječnja 1888. godine u Rimu. Uz Duha Svetoga i Marijino majčinsko posredovanje, Gospodin je u Ivanu oblikovao srce oca i učitelja koje se posvema darovalo bratu čovjeku. Bio je ispunjen darovima Duha Svetoga, prepoznao zemaljske potrebe ljudi i Božju volju za svoj život. Nije učinio koraka, niti izgovorio riječi, niti bilo što poduzeo a da nije imao u vidu spas mladih. Nije imao druge potrebe doli spas duša.

,,Obećao sam Bogu da ću do posljednjeg daha biti za svoje siromašne mladiće. Dosta je da ste mladi pa da vas jako volim. Za vas učim, za vas radim, za vas živim, za vas sam spreman dati i život. U stvarima koje koriste ugroženoj mladeži ili služe pridobivanju duša za Boga, trčim naprijed sve do drskosti. S vama se dobro osjećam; doista, moj je život biti s vama…’’

Papa Pio IX. proglasio je don Bosca blaženim 2. lipnja 1929., a svetim 1. travnja 1934.

Molitva sv. Ivanu Boscu

Zahvaljujemo Ti, Gospodine,
jer si nam dao sv. Ivana Bosca kao oca mladih,
kao istinskoga Božjeg čovjeka i učitelja kršćanskog života za sve.
Dopusti i nama, molimo Te,
da ga znamo nasljedovati u njegovoj ljubavi prema Bogu i mladima.
Daj nam njegovu velikodušnost da živimo Evanđelje hrabro i ustrajno.

Sv. Ivane Bosco, ti si govorio:
„Dovoljno je da ste mladi da vas neizmjerno ljubim.“
Povjeravam se tebi: daj mi dobro srce,
učini me čvrstim u radu, mudrim u odlukama,
hrabrim u svjedočenju radosti kršćanskog života.

Ti, koji si se zaljubio u Euharistiju i Djevicu Mariju,
pomogni mi da se hranim vjerom Kruha života
i da se svaki dan prepustim vodstvu Presvete Marije,
djeliteljice svih milosti.

Sveti Ivane Bosco, moli za nas!