„VIKTOR” – roman o životu bl. Alojzija Stepinca

Povodom 120. obljetnice rođenja Alojzija Viktora Stepinca (8. svibnja 1898.) i 20. godišnjice njegova proglašenja blaženim (3. listopada 1998.), autor Marlon Macanović napisao je roman o kardinalovu životu: „VIKTOR, Kardinalova pobjeda”.

Na 230 stranica, uz uvod mr. sc. don Šimuna Doljanina i završnu riječ vjeroučitelja Mirka Jurića, moguće je proživjeti sve bitne događaje iz života bl. Alojzija Stepinca (rođenje, mladost, školovanje, ređenje, imenovanje za zagrebačkog nadbiskupa te kardinala, zbivanja uoči Drugoga svjetskog rata te samoga rata i poraća, utemeljenje Caritasa, osnivanje Karmela u Brezovici, uzništvo u Lepoglavi i Krašiću itd.).

Sam autor sebe u prvome redu predstavlja kao „ljubljeno dijete Božje”. Kako kaže, „po Njegovoj milosti i dobroti suprug sam i otac četvero djece te magistar prava.” Ima bogato radno iskustvo u državnom i privatnom sektoru, a autor je i brojnih znanstvenih i stručnih članaka. Međutim, u slobodno vrijeme piše povijesne romane, temeljene na stvarnim osobama i događajima.

Jedan od takvih romana jest i roman „VIKTOR, Kardinalova pobjeda”, roman o životu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Kako navodi, „temeljni motiv za pisanje knjige bila je duboka ljubav prema osobi blaženoga kardinala i vrijednostima za koje se on zalagao kao autentični Kristov pastir, a dodatni povod je bio taj što smo u 2018. godini, kad sam knjigu napisao, obilježili dvije velike obljetnice vezane za našeg blaženika, i to 120. godišnjicu njegova rođenja te 20. godišnjicu proglašenja blaženim.”

Naziv knjige odabrao je prema Stepinčevu krsnom imenu koje je bilo Viktor, čije značenje na latinskom znači pobjednik – „što je jaka simbolika, budući da je kardinal Stepinac svojim mučeništvom u Kristu pobijedio Zloga i njegove sluge.”

Samo pisanje trajalo je četiri mjeseca, od travnja do srpnja 2018., a knjiga je tiskana koncem studenog iste godine na blagdan Krista Kralja. „Knjigu sam pisao ojačan molitvom, kako onom od braće i sestara u vjeri, tako i vlastitom, a tijekom pisanja knjige uz računalo su mi stajale Stepinčeve “moći” te njegova slika”, istaknuo je naš sugovornik.

Uz bl. Stepinca, u knjizi se javljaju službenica Božja Marica Stanković, pater Tomislav Poglajen, sluga Božji dr. fra Aleksa Benigar, sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, dr. don Stjepan Kranjčić, don Josip Vraneković, Vlatko Maček i mnogi drugi.

Knjigu je uspio predstaviti diljem Lijepe Naše te u Bosni i Hercegovini, a reakcije čitatelja bile su sjajne. Premijerno je predstavljanje bilo na samo Stepinčevo 2019. u Franjevačkom Klerikatu u Splitu. Uz to, knjiga je adekvatno predstavljena u katoličkim medijima, tiskanim i informativnim.

Premda je to knjiga koja je najviše odjeknula, „VIKTOR” nije jedina Macanovića knjiga. Autor je dosad objavio tri knjige. Prva, naziva „Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost”, izašla je 2017., a druga je bila „VIKTOR” 2018. godine. Obje je objavio uz pomoć Knjižare Redak.

Treću je objavio 2021., a zove se „PETRUS, Padre Petar Perica – Kristov slavuj”. U tom je romanu riječ o životu mučenika s Dakse, redovnika isusovca, oca Petra Perice, koji je napisao naše najpoznatije duhovne pjesme „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata” i „Do nebesa nek’ se ori”. Tu je knjigu unatoč nepovoljnim prilikama uspio predstaviti u Župi Presvetog Srca Isusova u Splitu, na Udbini u Svetištu hrvatskih mučenika te u Kninu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

„Trenutno pišem novu knjigu, odnosno roman o životu talijanskog svećenika i mistika, sluge Božjeg don Dolinda Ruotola. Radi se o napuljskom svećeniku kreposnoga života koji je bio suvremenik sv. Padre Pija. Knjiga će izaći, ako Bog da, kad se prilike srede”, istaknuo je Macanović. „Želja mi je, jednoga dana, napisati djela na čast Rana Kristovih, Bezgrešne Majke Marije i sv. Josipa.”

”Zahvalan sam Trojedinom Bogu na nadahnuću, a svoj rad doživljavam kao vid apostolata te ga prikazujem na veću slavu Božju i na duhovnu korist mome hrvatskom narodu iz kojeg sam ponikao”, zaključio je naš sugovornik.