Foto: Pixabay

Svaki bračni par želi imati zdrav brak. To znači kultivirati zdravu intimnost u braku. Intimnost je emocionalna povezanost između dvoje ljudi. To je ono po čemu se oboje potpuno poznajete. Osjećate se potpuno sigurno jedno s drugime i možete razgovarati o bilo čemu. Kada dvoje ljudi ima takvu vrstu intimnosti, oni se nikada neće osjećati usamljeno. Većina parova zna iskusiti takvu dubinu intimnosti rano u svojoj vezi. Međutim, kako godine prolaze, njihova intimnost može izblijediti.

Ključna stvar u obnovi intimnosti u braku jest iznova započeti udvaranje. Započni s prisjećanjem što je to bilo kod tvoje žene što te je privuklo kad ste se prvi put susreli. Prisjeti se njezinih pozitivnih karakternih osobina, darova i talenata. Sjeti se vremena kada ste hodali. Koje ste stvari uživali raditi zajedno? Što vas je nasmijavalo? Što te je kod nje potaknulo da je poželiš vidjeti svakoga dana? Mnogi parovi smatraju korisnim voditi zajednički dnevnik u koji mogu pisati jedno drugome o svim dobrim stvarima koje vide jedno u drugome.

Ponovno udvaranje supružniku zahtijeva provođenje vremena zajedno i nasamo. Idite na spojeve redovito – barem dvaput mjesečno. Spoj ne mora biti nešto detaljno razrađeno ili skupo. To može biti nešto jednostavno poput odlazaka na kavu ili u šetnju parkom. Ono što je važno jest to da morate naći vremena jedno za drugo. Također je važno da u udvaranju sudjeluju oba supružnika.

Često predlažem spojeve iznenađenja svojim klijentima kako bi im pomoglo u tome. Za spoj iznenađenja potrebno je zakazati običan dan i vrijeme. Međutim, vi se izmjenjujete u planiranju spoja. Naprimjer, kada je suprug na redu, on planira spoj u kojem će njegova supruga uživati, poput odlazaka na ručak ili izložbu cvijeća. Sve što ona treba znati jest to da će je njezin suprug u subotu poslijepodne odvesti na spoj. Tada je on može iznenaditi ugodnim poslijepodnem. Ona će uživati u izlascima koje je on isplanirao samo za nju. To je od njega iziskivalo da sazna što ona stvarno voli. On će zauzvrat iskusiti radost u danu koji je on poklonio i isplanirao samo za svoju suprugu. Njegova će supruga zatim isplanirati sljedeći spoj samo za njega, poput razgledavanja lokalne mikropivovare. Vi također možete isplanirati spojeve u kojima ćete oboje uživati, poput odlazaka na koncert. U svakom se od tih slučajeva supružnici fokusiraju jedno na drugo.

Knjiga koja vam može pomoći u udvaranju supruzi jest Pet jezika ljubavi (2015.). U toj knjizi autor Gary Chapman pokazuje kako supružnici vole jedno drugo snažnije razumijevanjem onoga što njih čini da se osjećaju voljenima. On te načine naziva pet jezika ljubavi. To su:

  1. afirmativne riječi
  2. kvalitetno provedeno vrijeme
  3. služenje
  4. fizički dodir
  5. pokloni

Dakle, ako smatrate da vaša žena više vrednuje kvalitetno provedeno vrijeme, umjesto da joj poklanjate ruže, bit će vam važnije svakoga dana s njom provesti vrijeme. Govorenje jezika ljubavi druge osobe pomoći će vam da volite svoju ženu na način koji će ona primijetiti i cijeniti. Kada vaša žena to isto radi za vas, uvijek ćete se osjećati voljenima.

Krajnji je cilj ovog udvaranja ponovno otkrivanje one ljubavi koju ste jednom imali jedno za drugo i njezino jačanje. To će obnoviti vašu intimnost i pomoći vam da postanete par kakvim ste oduvijek željeli biti.

Dr. Peter Kleponis

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.

#muževnibudite