Svaki put u svojoj zemaljskoj službi, prije nekog velikog događaja, Isus je odlazio moliti u samoći. Prije nego što je započeo svoju javnu službu, otišao je u pustinju na 40 dana kako bi postio i molio. Popeo se i na planinu kako bi molio s nekolicinom svojih učenika prije preobraženja. Noć prije nego što je propatio, otišao je moliti u vrt. Namjerno je otišao na ta mjesta gdje nije bilo ometanja, gdje je u molitvi svu svoju pozornost mogao posvetiti Bogu. Brojni su načini na koje nas Sotona odvaja od Boga, ali na kraju se svodi na odvajanje od vremena za samu molitvu, ali opet tijekom molitve na odvraćanje pažnje.

Jedna od najuspješnijih taktika demona da nas spriječe u molitvi jest zauzetost. Možemo biti toliko zauzeti (uhvaćeni u svakodnevne stvari u svome životu) da odgađamo ili zaboravimo moliti se Bogu tijekom dana. Ako ne odredimo vrijeme za molitvu, nećemo moliti. Muškarci trebaju posebnu disciplinu i odgovornost bratstva da bi se borili protiv toga.

Također nas mogu jednostavno previše omesti stvari koje vidimo, čujemo ili osjećamo da bismo duboko ulazili u molitvu. To može biti usko povezano s onim što vidimo tijekom dana. Kao muškarci, mi smo skloni vizualno procesuirati svoj svijet, zbog čega su slike izazovno odjevenih žena toliko uspješne kao odvraćanje pažnje. Ometanje može (i često dovodi do) iskušenja, a iskušenje do grijeha. Jednom kad zaglibimo u grijeh, živimo dalje od Boga, možda čak i misleći da ne bismo trebali ili ne možemo doći k Njemu. Iskušenje može biti putem jumbo plakata ili internetskih oglasa koji iskaču i koje redovito pregledavate. Možete se oduprijeti pogledu, ali u određenom trenutku mogli biste doći u napast da ipak zavirite.

Sotona s velikim uspjehom koristi i pametne telefone i internet, ali nisu samo slike dostupne na jedan klik. Česta upotreba pametnih telefona i surfanje internetom djeluju izolirano i lako se usredotočuju na sebe. Uz duh molitve, ove navike ne potiču odnose i bratstvo. Također programira naš um da razmišlja na takav način da duboko promišljanje postaje vrlo teško – sama molitva može biti pretjerano naporna kad se ne možemo usredotočiti bez provjere zaslona.

Sotona također koristi zavist s velikim uspjehom. Lako primjećujemo nekoga tko ima novi automobil, lijepu kuću ili kuću za odmor, visoko plaćen posao itd. Toliko vremena provodimo zavideći drugima na stvarima koje oni imaju, a mi nemamo, da zaboravimo da je sve dar Božji. Zaboravljamo zahvaliti Bogu na mnogo načina na koje je blagoslovio naš život.

Vjerujem da je važno da o tim pitanjima porazgovarate s vašom braćom. Dijeleći stvari koje vas odvajaju od Boga u vašem svakodnevnom životu, saznat ćete da niste sami, da postoje i drugi koji se bore s potpuno istim stvarima kao i vi. Toliko je važno znati da niste sami.

Također je važno razgovarati jer „borba za naš život“ nije nešto što možemo učiniti sami. Trebamo jedni druge. Moramo se moliti jedni za druge i podizati jedni druge. Ako o tim stvarima ne razgovaramo s našom braćom, tada nećemo znati moliti za brata koji se možda jako bori. Sotona ima mnoštvo demona koji se provlače svijetom tražeći propast naše duše. Nitko od nas to ne može izdržati sam. Moramo se boriti za vrijeme molitve, ali također moramo biti ujedinjeni u svojim naporima. Nije stvar u tome ako nas nešto odvlači od molitve, već kako.

David Gates

 

Članak preuzet uz dopuštenje sa stranice thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.

Foto: Unsplash