Kako bih što bolje mogao razumjeti kakav ja trebam biti i kako se trebam odnositi prema ženama, bilo je potrebno upoznati Onu koja nosi titulu najmoćnije žene otkad je svijeta i vijeka.

Prvo mjesto u kojem se Isus našao po rođenju bilo je Marijino krilo. Prvo mjesto nakon što je Isus umro i bio spušten s križa bilo je Marijino krilo. To krilo određuje cijeli Isusov život. A ako On od mene traži da budem poput Njega, onda njeno krilo mora određivati i moj život.

Odlučio sam upoznati Mariju. Trebala mi je i jedna i druga strana. Marija kao djevojčica, poput vas koje ovo čitate, i Marija kao SVETA, Majka Boga Živoga.

Za Mariju kao djevojčicu pobrinula se knjiga koju sam prije spomenuo – „Snaga ljubavi“ (ona sadrži tri poglavlja, jedno o Mariji, jedno o Josipu i jedno o Isusu). Nikad nešto jednostavnije i ljepše nisam pročitao niti sam svojim snagama i razumom mogao zamisliti toliku jednostavnost i ljepotu u liku Marije. Tek kad sam taj mozaik posložio u svom ograničenom umu, bio sam spreman ići upoznati Mariju kao Majku Boga Živoga.

U tome mi je pomogla i pomaže mi „Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji“ i tu knjigu možete besplatno čitati na ovoj poveznici: http://www.monfortanci.com/rasprava-o-pravoj-poboznosti-pre… . Ljudevit, legenda!

Karol Woytila, dok još nije postao svećenik, radio je u rudniku soli. Svaki dan bi sa sobom nosio ovu knjižicu, čitao je, izučavao, poistovjećivao se s njom, zaljubljivao se u Mariju. Kasnije u njegovu životu možemo u puno prilika uočiti koliko je njegovo štovanje Blažene Djevice Marije bilo veliko.

Svaka čežnja koju naše srce može proizvesti u nečem ima svoje korijene. Sasvim je očito da je moje srce puno čežnje za Božjom ljubavlju, i nije da nje nema, nego je pitanje koliko ja dopuštam da se ona u tom istom srcu razvije. Isto tako, možda malo manje, postoji i čežnja za znanjem, ali opet postoji jedna doza rezerve koja će me čuvati da se u tom istom znanju ne uzoholim i pred nekim napravim važan, čega me katkad malo strah.

Isto tako, vjerojatno opet malo više, postoji čežnja da ja ljubim. Duboko vjerujem da me ona tome može najbolje naučiti, a koliko je zapravo važna (iako je sebe smatrala malenom), um sam za sebe ne može dokučiti jer je previše apstraktno, ali zato srce može jer je prejednostavno.

 

Foto: Pixabay

Prethodni članakVIDEO Održana promocija knjige „Ispovijest bijednog grješnika“
Sljedeći članakŠto znači od srca oprostiti?
Damir Šiljeg je sin, brat, prijatelj, muž, građevinar, katolik i 'ercegovac iz Ljubuškog. Pošto je za njega dublji osobni odnos s Bogom započeo preko don Damira Stojića, goruće teme za koje se uvijek bori i svjedoči upravo su predbračna čistoća i teologija tijela. Ne voli mlaku pivu i mlake muškarce. Zna se diviti svetosti ljudske spolnosti, ženi, svakom živom stvorenju, a iznad svega Stvoritelju. Obožava djecu, veliki je ljubitelj prirode, biciklist, gitarist i aktivni član velikog župnog zbora sv. Ante na Humcu. Zna puno, ali ne propušta priliku da bude poučen. Želi učiti biti sluga svima, poput svog uzora sv. Franje Asiškog, koga je upoznao djelujući kroz framu, ali isto tako stoji čvrsto na zemlji i spreman je u Ljubavi Kristovoj druge opomenuti.