Pobožnost Gospi možda se nekim katoličkim muškarcima ne čini intuitivnom. Odrastajući povremeno bih uhvatio oca dok bi subotom rano ujutro molio krunicu (započeo bi je u miru kad smo mi svi spavali) ili bih primijetio da ju je ostavio na stoliću. Imao sam blagoslov njegova primjera.

Drugi muškarci znaju da su im očevi na poslu stavili krunicu u ormarić (pokušajte pronaći katoličkog vatrogasca koji nema ni krunicu ni medalju nekog sveca) ili da je čak drže u džepu, gdje s vremena na vrijeme znaju zastati i dodirnuti kuglice. Ali za one muškarce koji je nisu „doživjeli‟, kako je možemo shvatiti kao mušku pobožnost?

Krunica je prikrivena. Žestoka točka zastrašivanja čovjeka vjere u našoj kulturi jest strah da ćemo biti licemjeri (a znamo koliko je Isus to volio…). Suočeni s vlastitom slabošću, želimo biti autentični u tome tko smo, za što smo sposobni i u što vjerujemo. Umjesto da emitiraju ili projiciraju lažnu sliku o sebi kao o moćnim svecima, muškarci radije prikrivaju određene stvari. Problem je u tome što ovo načelo autentičnosti – što je uistinu plemenito – za nas može biti porazno. Kad nismo utemeljeni na nečem čvrstom, možemo se udaljiti. Nismo svi pozvani u neku vrstu grandioznog svjedočenja, poput mučeništva ili propovijedanja, ali moramo biti vjerni. Krunica nudi strukturirani program za izgradnju temelja vjere u našoj duši u tajnosti, tako da će naša srca kad dođu oluje biti dovoljno jaka da budu u istini.

Krunica nas naoružava za duhovni rat. Činjenica je da je duhovni život bojno polje (usp. KKC 2725). Sveti Pavao to kaže na sljedeći način: „Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“ (Ef 6, 12). Da bismo se borili u bitci, moramo odjenuti oklop Svjetlosti (Rim 13, 12)! Fratri dominikanci nose krunicu s lijeve strane, one strane na kojoj je bio mač vitezova u davnim danima. U borbi za duhovni život molitva je jedino oružje i ona se mora koristiti. Često. Neprestano. Pobožnost krunice povratila je život talijanskog odvjetnika iz 19. stoljeća Bartola Longa (koji je bio zarobljen u svijet okultizma i često je sanjao da si oduzme život), a predanost krunici, bez sumnje, pomoći će nam da prebrodimo zla koja nas muče. Iskušenja i ciklusi grijeha 21. stoljeća ne posjeduju nas, jer krunica pripovijeda o najvećem osvajanju svih vremena: o pobjedi života i svjetlosti nad grijehom i smrću.

Krunica posvećuje našu kontemplativnu stranu. Poput popravljanja stvari oko kuće, rješavanja kriza na poslu ili čak projektiranja i gradnje, muškarci vole razmišljati o problemima. Već sam čuo da je rečeno da bi tijekom vremena odvojenog za molitvu ljudi trebali raščistiti misli kako bi mogli biti potpuno usredotočeni na Boga. To mi se čini neprirodnim. Moje je iskustvo da Bog želi da pred Njega postavimo nered i blato svoga života, a ne da to skrivamo od Njega. To je sama slava kršćanstva – načelo utjelovljenja – da se Bog spušta u naš svijet i posvećuje ga, podiže ga k sebi. Otajstva krunice vode nas u tome da razmišljamo i reflektiramo o stvarima svog života, a istovremeno nam pružaju priliku da svoje borbe predamo Gospodinu. Kad razmišljamo o otajstvima krunice, pridružujemo svoj život Kristovom životu. Moleći krunicu, Bog probija okorjelu ljusku naših srca i otvara mjesto za sebe. Govorit će s nama, o problemima našeg života, kroz krunicu.

Isus je tako rekao. Još od vjeronauka drugog razreda Isus je obično pravi odgovor. Da ne prijeđemo u tešku teologiju, možemo jednostavno reći: muškarci bi trebali moliti krunicu jer nam je On tako rekao. S križa Isus govori svetom Ivanu: „Evo ti majke!‟ (Iv 19, 27). To je zapovijed koja nije dana samo sv. Ivanu – već i nama samima. Da gledamo, da primamo, da budemo pažljivi, da se oduševimo: ovo je Njegova zapovijed. Marijinim zagovorom na križu i u krunici Isus uređuje da nam se riznica milosti povezanih s Njegovom Bezgrješnom Majkom otvori i izlije na nas. Na nama je da je tražimo i primimo k sebi.

Patrick Mary Briscoe, OP

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice catholicgentleman.com

Preveo: K.P.

Foto: Pinterest