NACIONALNA PROMOCIJA KNJIGE Što učiniti kad se trese tlo pod nogama

Nedavno iskustvo potresa uzdrmalo je ne samo tlo i zgrade naše domovine već i cijeli naš narod.

O tome svjedoči i najnovija knjiga Vladimira Hoblaja naziva „Što učiniti kad se trese tlo pod nogama“ koja govori o fizičkim, ali prvenstveno o individualnim potresima u životu svakoga od nas.

Za one koji ne znaju, Vladimir Hoblaj rođen je 1960. u Murskom Središću. U javnosti je poznat kao humanist i filantrop, dobitnik nagrade „Ponos Hrvatske”, koji je sa svojom suprugom Marinom posvojio šestero djece s posebnim potrebama, a udomio još petnaestero.

U knjizi „Što učiniti kad se trese tlo pod nogama“ autor opisuje jedno od najstresnijih doživljaja za svakog čovjeka – potres. Potres uzrokuje velike štete i dovodi ljude u životnu opasnost, no on također ostavlja i duboke ožiljke na ljudskim dušama. Autor Hoblaj o potresima piše sljedeće: „No, nisu samo fizički potresi ti koji tresu naše živote. Svaki nenadani događaj koji nam poremeti osjećaj sigurnosti, nanese bol prouzrokuje tjeskobu i poljulja nadu u budućnost, može također nazvati se potresom.“

S obzirom na potencijalne čitatelje knjige, autor kaže sljedeće: „Ova je knjiga namijenjena svima koji su doživjeli neko iskustvo potresa u nadi da im može donijeti utjehu i ohrabrenje, ponajprije duhovne naravi.“ U predgovoru ovoj knjizi autor, između ostaloga, ističe: „Želio bih ovom knjigom čitateljima koji su doživjeli strahote potresa ili životnu krizu bilo koje vrste ponuditi iskrenu i uvjerljivu nadu, ali i više od toga. Želio bih da knjiga bude svima poticaj na susret života s Bogom koji nas je stvorio, koji najbolje razumije i nas i naše okolnosti te je nerijetko jedini konačni odgovor na njih.“

Hoblaj je svoju knjigu podijelio u šest tematskih cjelina. To su: „Kad nam se tlo trese“, „Kad je Bog daleko“, „Kad je Bog blizu“, „Kad nas Bog posjeti“, „Kad Bog postane nada“ i „Novi život iz ruševina“, a svako je poglavlje podijeljeno u više tematskih cjelina. Po njihovu naslovu možemo prepoznati koje bi poglavlje moglo progovoriti potencijalnom čitatelju, pogotovo onome ranjenom kojim osobnim životnim potresom.

Autor je dosad održao nekoliko lokalnih predstavljanja svoje prve autorske knjige, a 29. prosinca, na samu godišnjicu razornoga potresa na Banovini, održat će i nacionalnu promociju svoje knjige i to u čak tri mjesta: u Petrinji, Zagrebu i Sesvetama. Kako je istaknuo u svojoj pozivnici na promociju: „Autor dolazi na sva tri mjesta s namjerom ljudskog evociranja tragedije potresa i susreta s postradalima prvenstveno u misiji ponude utjehe i nade kroz knjigu.”

U Petrinji će se promocija održati u 12.19 h u OŠ Dragutina Tadijanovića, u Zagrebu u 16 h u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a u Sesvetama u 19 h u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete. Uz autora će na promocijama govoriti brojni gosti, a bit će organizirana i glazbena pratnja.