Prihvati izazov s tisućama ljudi diljem svijeta i u kratko vrijeme dovedi svoje tijelo u zavidnu formu.

Planking ili plank (poza daske) jedna je od najpopularnijih vježbi izdržaja u posljednje vrijeme. Osim što je vrlo jednostavna i laka, za nju nije potrebna nikakva dodatna oprema, a može transformirati čitavo tijelo. U vrlo kratkome roku ona topi masne naslage te djeluje na sve mišiće, oblikujući i učvršćujući čitavo tijelo, osobito mišiće leđa, trupa, stražnjice, nogu, ruku i prsa. Jačanjem jezgre jača se i kralježnica pa planking može pomoći i da držanje tijela bude uspravnije.

Kako izvesti ovu vježbu:

  • Legni na čvrstu i čistu površinu okrenut licem prema njoj. Savij laktove pod kutom od 90 stupnjeva u visini ramena i podigni tijelo oslanjajući se samo podlakticama i nožnim prstima o površinu. Stisni šake kako bi mišići ruku bili napeti.
  • Izravnaj leđa. Važno je da i gornji i donji dio leđa budu u ravnini kako bi ispruženost tijela uistinu podsjećala na dasku. Mišićima trbuha kontroliraj trup da ne propadne.
  • Skupi i također izravnaj noge, a stopala usmjeri prema unutra. Time ćeš dodatno stabilizirati trup, a pojačati pritisak prema srednjem dijelu tijela.

Tu je pozu u početku moguće držati od 10 sekundi nadalje, a kasnije, nakon nekoliko tjedana, i do 5 minuta. Što ovu vježbu češće radiš, to ćeš duže moći držati pozu daske. Preporuča se raditi je šesta dana u tjednu.

Primjenjivanje ove vježbe može već nakon mjesec dana učiniti veliku i vidljivu promjenu na tvome tijelu. Za još bolje rezultate preporuča se 3 do 5 serija plankinga za vrijeme jednog treninga.

Postoje i varijacije izdržaja na samo jednoj ruci ili jednoj nozi, kao i varijacije s različitim pokretima tijekom izdržaja. Za inspiraciju pogledaj video u nastavku.