Sveti Jeronim rodio se oko 345. godine u gradu Stridonu, na sjevernom rubu Dalmacije, pa je sebe smatrao Dalmatincem. Poznata je njegova uzrečica ‘Smiluj mi se, Bože, jer sam Dalmatinac.’, a kojom je označavao svoje mane i svoju temperamentnost. Njegovi su roditelji bili kršćani, ali ga nisu dali krstiti odmah u djetinjstvu. Tek po njegovu dolasku u Rim na studij govorništva on prima sakrament krštenja. Tu on provodi uživalački život.

S jednim prijateljem napušta Rim i 367. godine dolazi u Trier, gdje se upoznaje s redovničkim životom čitajući životopis sv. Antuna Pustinjaka. Nakon toga on dolazi u Akvileju, gdje ostaje duže vrijeme i vodi neku vrstu redovničkog života u jednom asketskom prijateljskom krugu. Konačno dolazi u Halkidsku pustinju u Siriji, gdje nailazi na monahe i gdje živi vrlo pokornički: jede prosenu kašu, spava na goloj zemlji, kamen mu služi za podglavlje itd. No ni tamo se nije smirio.

Odlazi u Antiohiju, gdje mu je biskup Paulin podijelio svećenički red, a Jeronim ga je nakon toga pratio u Carigrad. Tamo se upoznaje s Grgurom Nazijanskim koji je na njega jako utjecao. 382. godine Jeronim putuje s biskupom Paulinom u Rim, gdje postaje tajnikom pape Damaza I., koji ga je vrlo cijenio. Tamo proučava i prevodi na latinski Bibliju, koja je poznata kao ‘Vulgata’. Poznata je njegova izreka vezana uz Bibliju: ‘Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista.’

Zbog nesklonosti svećenika i novog pape prema njemu, Jeronim napušta Rim i odlazi na Istok, konačno se nastanivši u Betlehemu. Tamo je osnovao jedan muški samostan koji je sam vodio. Osamljen, slijep i istrošen, umro je 30. rujna 419. ili 420. godine. Iza sebe je ostavio komentare pojedinih svetopisamskih knjiga, a značajan je i njegov spis De viris illustribus (O slavnim muževima).

 

MOLITVA SV. JERONIMU

Bože, svetog prezbitera Jeronima obdario si nježnom i živom ljubavlju prema Svetom pismu. Daj svome narodu da se obilnije hrani tvojom riječju te u njoj nađe život. Po Gospodinu našem, Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 

#svJeronim #svetacuzor