Sveti Andrija rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Kad su mu roditelji nadjenuli ime Andrija, što na grčkom jeziku znači ʽjakostʼ ili ʽhrabrostʼ, kao da su nagovijestili da mu valja biti jakim već u mladosti, a pogotovo mu je trebalo mnogo jakosti kad se trebalo boriti za kraljevstvo Kristovo.

Sveti Andrija brat je prvoga rimskog biskupa – svetoga Petra. Petar i Andrija bili su ribari i učenici Ivana Krstitelja. Andrija je prvi kojega je Isus pozvao u zbor Dvanaestorice, on je bio prvi koji je zagrlio Onog kojega su svi očekivali. Zato su Andriju od početka kršćanstva nazvali prvopozvanim i prvim kršćaninom, jer je on prvi koji se imenom spominje da je pošao za Isusom. Andrija je onaj koji je Kristovu nauku otvorio vrata.

Dok su jednog dana Andrija i njegov brat Petar lovili ribu na Genezaretskom jezeru, baš je u taj čas obalom Genezaretskog jezera prolazio Isus. I vidjevši dvojcu braće, Andriju i Petra, reče im: „Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.‟ Te su riječi bile dovoljne da braća ostave sve i pođu za Isusom. Od tada je život svetoga Andrije bio tijesno povezan uz život Isusov.

Sveti Andrija se posebno odlikovao svojim životom, vjerom i velikim pouzdanjem u Isusa Krista. Andrija je uz Isusa sve više dozrijevao za ribara ljudi. Za njega je bila posebno velika radost što ga je Isus uključio među svoje apostole.

Po primitku Duha Svetoga pokazala se u pravom svjetlu jakost Andrijine duše, jer od tada je počeo novim žarom i posebnom revnošću raditi za kraljevstvo Božje. Sveti Andrija je Kristov nauk propovijedao u južnim krajevima današnje Ukrajine, u Skitiji. Propovijedao je i u grčkim pokrajinama Bitiniji i Pontu (danas sjeverna Turska – uz obalu Crnog mora), pa i u samoj Grčkoj.

U Patrasu (grad u Ahaju) poganski je prokonzul Egeja zabranio Andriji propovijedanje kršćanske vjere. Andrija se na tu zabranu oglušio i zato ovako progovorio: „Oj, zdravo, križu! Ti si posvećen Kristovim tijelom. Na tebi njegovi udovi blistaju poput dragulja! Dolazim k tebi. Primi me u radosti i pobjedi! O, križu blagoslovljeni, tako žarko ljubljeni, tako dugo željeni!‟ Dva je dana sveti Andrija visio na križu i neprestano propovijedao okupljenima, a trećeg je dana preminuo. Umro je krajem prvog stoljeća.

Slikari i kipari Andriju prikazuju s križem u obliku slova X, a takav se križ stoga i zove Andrijin križ. Prema jednoj legendi iz 1098. godine, Saraceni su zarobili kršćane u Antiohiji i tamo im se u tamnici ukazao apostol Andrija. U ruci je držao koplje kojim je bio proboden Isusov bok. Andrija ih je uputio što učiniti kako bi se oslobodili. Poslušali su ga i odnijeli neviđenu pobjedu. Od tada svetog Andriju časte ratnici kao svoga zaštitnika, a vojskovođe kao zaštitnika uspješne borbe.

Sveti Andrija zaštitnik je i ribara, trgovaca, užara, mesara, vodonoša. Svetom Andriji se obraćaju i stare djevojke u predvečerje njegova blagdana molitvom za sretnu udaju.

Molitva svetom Andriji

O, slavni sveti Andrija, ti si bio prvi koji je prepoznao i slijedio Jaganjca Božjega. Sa svojim
prijateljem, svetim Ivanom, ostao si s Isusom tog prvog dana, svoj čitav život i za svu vječnost. Kao što si vodio svoga brata, svetog Petra, Kristu, i još mnoge druge poslije njega, vodi nas k Njemu. Uči nas da vodimo druge Kristu isključivo iz ljubavi prema njima i predanosti Njegovoj službi. Pomozi nam naučiti lekciju križa i da nosimo naše svakodnevne križeve bez prigovora tako da nas oni odvedu do Isusa. Amen.

 

Foto: Pinterest