JERIHONSKO BDJENJE 7 dana i noći Božje prisutnosti i milosti

Tada Jahve reče Jošui: „Evo, predajem ti u ruke Jerihon i kralja njegova s ratnicima… I srušit će se gradski bedemi…‟ (Jš 6, 2–5)

Što je Jerihonsko bdjenje?

Jerihonsko je bdjenje dobilo svoj naziv prema gradu Jerihonu, drevnom utvrđenom gradu, koji se po prvi put spominje u Knjizi o Jošui, a koji je pružao otpor izabranom narodu po njegovu dolasku u Obećanu zemlju. Međutim, budući da je u tome gradu vladalo poganstvo i idolopoklonstvo, Gospodin je odlučio predati ga u ruke izraelskom narodu. Tako su se nakon sedam uzastopnih dana bdjenja i obilaska jerihonskih zidina, trubljenja i nošenja kovčega saveza zidine toga grada srušile, a izraelski ga je narod u potpunosti zauzeo.

Po uzoru na taj biblijski događaj, Jerihonsko je bdjenje katolička pobožnost molitve i bdjenja pred Presvetim oltarskim sakramentom, poglavito uz molitvu krunice i čitanja Svetog pisma, koje traje sedam dana i sedam noći. Prvi koji je započeo takvu vrstu bdjenja bio je „apostol svete krunice‟, poljski redovnik Anatol Kaszczuk (1912. – 2005.), koji je organizirao prvo Jerihonsko bdjenje u marijanskom svetištu Jasna Gora u Poljskoj 1979. godine. Plod toga bdjenja na kojem je bilo sabrano veliko mnoštvo bio je pohod pape Ivana Pavla II. svojoj domovini, koji je prije samog bdjenja ozbiljno bio doveden u pitanje. Otada se Jerihonsko bdjenje proširilo po cijelom svijetu, a kasnije je kao nebeski zaštitnik ove inicijative izabran sam sv. Ivan Pavao II.

Želiš li i ti obnovu života u svome gradu i svojoj zemlji?

Jerihonsko je bdjenje, ili skraćeno Jerihon, jedna konkretna duhovna borba u kojoj možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Sudionici u ovoj vrsti molitve imaju priliku sedam dana i noći „ratovati na koljenima‟ pred Gospodinom Isusom Kristom i s Gospodinom Isusom Kristom koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana. Pobožnost Jerihonskog bdjenja tako je iskaz zadovoljštine za naše grijehe, djelo pokore i žrtve, ali i svjedočenje naše vjere i ljubavi prema euharistijskom Isusu.

Jerihon se obično održava prije velikih blagdana poput Božića i Uskrsa, ali i prije važnih događaja. U našem apostolatu za život, svjesni činjenice da je borba za nerođeni život zapravo duhovni boj, Jerihonsko bdjenje organiziramo na sljedeće nakane: kajanje za grijeh pobačaja, za rođenje svakog začetog djeteta, za majke i očeve ranjene pobačajem, za parove željne djece, za liječnike i medicinsko osoblje, za domovinu i zakone koji će štititi ljudski život, osobne nakane itd. Svatko od sudionika svjedoči o brojnim osobnim milostima i blagoslovima koje je zadobio klanjajući se pred Presvetim, a zasigurno su velike milosti i blagoslovi za onaj grad u kojem je organiziran Jerihon.

Svako se Jerihonsko bdjenje dogovara sa župnikom ili poglavarom samostana, s kojim se određuje koordinator bdjenja i vrijeme bdjenja. Kako je već navedeno, idealno je vrijeme organizacije Jerihona advent ili korizma, no moguće je i neko drugo vrijeme. Budući da cjelokupno bdjenje traje sedam dana i sedam noći bez prekida, potrebno je organizirati dežurstvo za svaki sat molitve. Preporuča se da u istom satu bude prisutno najmanje dvoje ljudi kako bi mogli zajedno moliti u klanjanju. Uvijek se moli pred Presvetim, a molitva se prekida samo za vrijeme sv. mise. Sama molitva odvija se u ritmu koji odgovara moliteljima: izmjenjuju se krunice, čitanje Biblije, tišina, pjesma, litanije, spontane molitve i sl. Želiš li i ti obnovu života u svome gradu i u svojoj zemlji?

Kako organizirati Jerihonsko bdjenje?

Organiziraj Jerihonsko bdjenje i tako potakni svoje župljane i sugrađane da svojom molitvom i klanjanjem pred Presvetim sudjeluju u izgradnji kulture života! Sve informacije oko organizacije Jerihonskog bdjenja možeš dobiti javljanjem na naš mail (kontakt@hrvatskazazivot.com) ili na broj 095 548 9645.

 

Ovaj članak prvotno je objavljen u 3. broju Pohoda, prvom hrvatskom pro-life časopisu, a na portalu Muževni budite objavljen je uz dozvolu Uredništva.