IF je skraćeno za intermittent fasting, a u doslovnom prijevodu znači ‘povremeni post’. To je oblik prehrane koji je zapravo jednostavan, a od osobe traži nešto što je danas dosta teško zamisliti: ne jesti! Naravno, ne zauvijek, već samo određeni dio vremena.

Zašto IF?

Osobno, IF sam započeo prvi put u srednjoj školi kad je razlog bio jako površinski, a to je bio doći do famoznog ‘6-packa’. Međutim, prije negoli sam započeo s IF-om, dosta sam čitao o njemu jer me plašila ideja toga da ne jedem duže vrijeme, jer sam, kao i vjerojatno većina, naučen na minimalno tri obroka koji se nikad ne propuštaju. Ono što sam u vrijeme tog čitanja saznao jest da IF:

  • smanjuje razinu inzulina u krvi, što pospješuje gubitak masnih naslaga, ali i štiti od dijabetesa tipa 2
  • povećava razinu hormon rasta koji je zaslužan za rast mišića, gubitak masnih naslaga, oporavak i dr.
  • pomaže u zaštiti srca snižavanjem visokog tlaka, kolesterola, razine šećera u krvi i dr.
  • pospješuje mentalnu jasnoću
  • pokreće proces autofagije (odstranjivanja starih stanica)

Sve ovo (i još mnogo toga) me na kraju ponukalo da to i probam.

Imao sam milost da mi je IF zaista vrlo lako sjeo, odlično sam se osjećao, a na kraju krajeva i rezultati su bili vidljivi.

Još jedna prednost IF-a jest ta što ga je vrlo lako primijeniti. Čak ga i mnogi veoma zaposleni ljudi koriste zbog toga što im omogućuje manje brige o hrani, a i povećava produktivnost.

Plus, ovo je dobar način testiranja volje i karaktera – pogotovo danas kad je hrana nadohvat ruke u svakom trenu.

Kako povremeno postiti?

Postoje različiti načini, ali najčešći su:

Leangains – 16/8

Ovo je najčešći oblik za početnike i vrlo je jednostavan, a radi se tako da se 16 sati posti, a 8 sati jede. Primjerice, ako si zadnji obrok uzeo u 18.00 h, onda ćeš sljedeći dan krenuti jesti u 10.00 h. Preporuka je početi s laganim jelom poput juhe ili salate, a onda krenuti na ‘teže’ stvari. To vrijedi i za ostale oblike IF-a.

Warrior diet

Ovo je ‘jači oblik’ od prethodnog, a ciklus je 20/4. Znači 20 sati posta i 4 sata prostora za jelo.

Eat-Stop-Eat

Ovaj je najlakši za objasniti, a često ljudima najteži za napraviti. Vrlo je jednostavan. Samo se jedan dan odlučiš ne jesti. Znači, barem 24 sata bez hrane.

Klasične greške

Prvo što obično čujem jest: ‘Ja to ne mogu’. E pa, s takvim stavom sigurno ne možeš. Zato, ako ne ide odmah punom parom, onda probaj barem djelomično. Probaj primjerice 12/12, ili 14/10 i polako gradi. Kao i sa svime u životu, postupno gradi i doći ćeš do završne građevine. Prije ili kasnije.

Primijetiš li da neželjeno mršaviš, pogledaj količine hrane. Vjerojatno je vrijeme da malo ‘podebljaš’ količinu.

Glavobolja i općenito loš tjelesni osjećaj vrlo često znaju biti posljedice izbacivanja šećera iz prehrane (što je često kad osoba započinje s IF-om) te je potrebno proći kroz taj period privikavanja tijela na to. Što prije to bolje.

Može li IF poslužiti nečemu više?

Moram priznati da mi je IF pomogao da se prihvatim i tradicionalnog posta – onog koji je molitva, a onda sam shvatio koliko je Bog dobar prema svojim miljenicima pa ih nagrađuje zdravljem kao nagradom za žrtvu koju mu prinose. Jednom prilikom sam čuo kako je post jedan zaista muževan oblik molitve jer zahtijeva žrtvu i borbu sa samim sobom, a upravo to ti i želim, brate u Kristu!

Prethodni članakMolitva i litanije za zagovor sv. Ivana Pavla II.
Sljedeći članakKrunica i litanije sv. Josipu
Nikola Mrzljak diplomirani je inženjer računarstva iz zagrebačkih Sesveta. Aktivni je član zbora mladih Župe Svih Svetih u Sesvetama pod nazivom Aeternitas i zagrebačkog SKAC-a. U svojoj župi također sudjeluje i pri provođenju TeenSTAR-a - cjelovitog odgojnog programa za mlade o ljudskoj spolnosti. U slobodno vrijeme voli odraditi kvalitetan trening, učiti plesati, pjevati u zboru te čitati/slušati knjige. Od obraćenja 2012./2013. do danas se hrva s Bogom, ali polako popušta pod udarcima čekića Onog koji oblikuje i tvrđe kovine.